Bali – bijuteria naturală a Indoneziei
Știu că unul dintre articolele mult așteptate este cel despre Bali, Indonezia. Cum a fost drumul până acolo și cât ne-a costat? Ce locuri am vizitat? Unde am stat? Ce ne-a impresionat cel mai tare? Cum sunt oamenii? Ce am mâncat interesant? Cum organizezi o vacanță până acolo? Am primit o mulțime de întrebări, iar acum e timpul să răspunde la toate.
Ce găsești în articol?
Bali în toamna lui 2019
Ca de fiecare dată, și această excursie a fost organizată pe cont propriu, așa că ne-am ocupat de fiecare aspect al ei, inclusiv rezervări și plăți. Bugetul e un factor determinant când vine vorba de o călătorie. Chiar dacă multe locuri din lume sunt gata să ne primească pe post de oaspeți, rămâne de fiecare dată întrebarea dacă ne permitem la acel moment călătoria respectivă.
Noi am fost în Bali în noiembrie 2019. Am făcut atunci un mini tur în Asia de sud-est, pe traseul Cluj-Napoca → Kuala Lumpur → Singapore → Bali → Kuala Lumpur → Cluj-Napoca. Așa că prețurile zborurilor pentru Bali vor reflecta traseul Singapore → Bali → Kuala Lumpur.
Buget pentru 5 zile
Biletele de avion. Poposesc mai mult asupra acestui aspect pentru că ne-a luat ceva vreme documentarea legată de zboruri. Ideea e că fiecare (eu și soțul meu) aveam câte un bagaj mic – rucsac – și un troler la cală. Prin urmare, căutam să găsim zboruri care să acomodeze bagajul, la ore convenabile și de la companii aeriene cu recenzii bune. Cererea și oferta s-a întâlnit într-un final 🙂
- Zbor Singapore → Bali. 62e/persoană. Compania aeriană KLM.
- Zbor Bali → Kuala Lumpur. 98e/persoană. Compania Air Asia.
Transport aeroport – cazare: 20e (10e/persoană) – organizat de către unitatea de cazare, pentru că am ajuns târziu. Returul: cazare – aeroport, l-am făcut cu un Grab, iar costul a fost 9e (4.5e/persoană).
Cazarea. 240e – 5 nopți/2 persoane. Asta înseamnă 120e/persoană, cu mic dejun inclusiv. Am stat într-un complex de vile (în care puteau sta 5 perechi/familii), cu restaurant propriu și piscină, lângă un lan de orez. Un vis, nu altceva. Liniște, mâncare bună, scutere de închiriat direct de acolo.
Închiriere scuter. Direct de la proprietate – 5e/zi. Am călătorit amandoi cu același scuter. Am primit căști și căști, ne-am salvat hărți offline și duși am fost.
Costul unei mese era tot în jur de 5e/persoană, iar fructele din zonă erau foarte ieftine (3e/kg pentru fructul dragonului de exemplu).
Așa că în 5 zile în Bali am cheltuit până în 350e/persoană, cu tot cu drum, cazare, mese, obiective turistice și mici suveniruri.
Ce am vizitat în Bali?
Am ajuns în Bali spre finalul excursiei noastre în sud-estul Asiei. Asta venea la pachet și cu o anumită oboseală acumulată de pe drum. Așa că am lăsat-o mai moale cu vizitele și am ales ca două zile din cele 5 să ne odihnim la piscină. 🙂 În celelalte am mai vizitat locuri din jur și vă spun care au fost cele mai faine, cu mențiunea că vrem să ne întoarcem cât de curând în Bali și să stăm mai mult. E o insulă superbă în care timpul curge după alte reguli, așa că merită din plin explorată cum se cuvine.
4. Pădurea maimuțelor – Ubud
Într-una din zile ne-am aventurat să mergem până în Ubud. De la cazarea noastră și până în oraș erau 30km, pe care cu scuterul ajungi să-i parcurgi în aproximativ o oră. Cu mașina îți ia și mai mult, datorită ambuteiajelor. 🙂 Una dintre opriri a fost faimoasa Monkey forest – pădurea maimuțelor, un sanctuar în care se află peste 1000 de maimuțe. Acestea trăiesc într-un complex captivant în care natura și templele/zonele sacre se amestecă halucinant. Aici se află trei temple care au mai mult de 700 de ani vechime. Intrarea în sanctuar este 6e/persoană.
3. Ubud
Am vrut să vedem Ubudul, cel despre care auzisem atât de multe (cel puțin în social media). Orașul e locul preferat pentru artiști (și nu numai), fiind o zonă extrem de aglomerată. Așa că am fost extrem de recunoscători că am ales să ne cazăm într-o zonă mai puțin cunoscută (dacă e să ne luăm după Google maps, deloc cunoscută – pentru că strada pe care era plasat complexul de vile nici nu exista pe atunci).
Aici ne-am plimbat prin oraș – am ales un restaurant la care să mâncăm (unde am băut cel mai bun smoothie cu mango din lume!) și apoi ne-am plimbat prin bazar. Aici aveam să descoperim mulți negustori (locul în care s-au filmat scene pentru Mănâncă, roag-te, iubește, artizani de artă și cafenele ce vindeau cafeaua lor specială (da, cea care trece prin stomacul zibetei și e cea mai scumpă cafea din lume). Tot aici găsești multe spa-uri (ne-am promis că intrăm la unul când mai ajungem în Bali) și extrem de mulți turiști (ca urmare prețurile sunt mai mari) și locul și-a pierdut din autenticitate.
2. Complexul de temple de la Tanah Lot
Cultura și religia balineză sunt unice în lume. În Bali vei întâlni zeci de mii de temple (știu asta pentru că fiecare casă trebuie să aibă un mic altar/templu înainte de a construi locuința propriu zisă).
În sudul insulei, se află unul dintre cele mai celebre complexe de temple (atât printre turiști, cât și printre localnici) – Tanah Lot. Noi am ales să-l vizităm pe acesta pentru că relativ aproape de cazare. Însă ce am învățat în Bali e că 10 km pot însemna chiar și 40 de minute petrecute pe drum. Însă asta face parte din poveste.
Ce e unic la această zonă e templul construit pe stâncă, ce uneori pare în mijlocul mării datorită mareelor. Iar foarte aproape de acest loc se află plaje cu nisip negru – numai văzusem până acum așa ceva (e datorat activității vulcanice). P.S. Arde, așa că nu vă aventurați pe plajă fără a fi încălțați.
1. Terasele de orez din Jatiluwih
Deși mai puțin cunoscute decât Tegalalang, terasele de orez din Jatiluwih sunt extrem de frumoase și mai puțin populate de turiști. Noi ne-am plimbat cu scuterul prin rezervație (da, se poate), am văzut localnicii cum începeau să culeagă orezul și ne-am bucurat de peisaj. Datorită liniștii de aici pot spune că acesta a fost locul meu preferat din călătoria noastră pe insulă.
0. Mai avem atâtea de văzut!
N-am ajuns la vulcani sau pe alte insulițe din jurul celei principale, așa că acestea sunt pe listă pentru data viitoare. Ne-am propus ca dacă ne întoarcem să stăm fie în același loc, fie să luăm cazări în 2 zone diferite (poate în Nusa Penida câteva nopți).
Bali e un spectacol în adevăratul sens al cuvântului și e cu atât mai surprinzător cu cât alegi să te îndepărtezi de zonele turistice, pentru a fi mai aproape de localnicii care trudesc zi de zi pentru a-și câștiga existența.
Ce e diferit în Bali?
Ne-a surprins această insulă, prin particularitățile sale. E un mix impresionant de vechi și nou – de la oameni la tradiții și ritualuri, de la temple la locuri de cazare. Și totul pus într-un mod aparte în mijlocul naturii.
Gastronomia
Pot spune că bucătăria balineză/indoneziană e prima bucătărie asiatică ce-mi place. Am mâncat frigărui cu sos de alune, orez roșu cu fructe de mare, tăieței de orez cu legume și pui, fructe specifice, clătite cu banane culese din grădină. Ah, și acel smoothie cu mango pe care l-am amintit și mai devreme. Toate extrem de aromate și gustoase.
Religia balineză
Un mix amețitor între hinduism și ritualuri păgâne apărute pe insulă cu mii de ani în urmă. Mii de temple, sute de zeități și ofrande aduse zilnic acestora. Ofrandele se pun în locuri în care te aștepți (altarele templelor), dar și în locuri mai puțin întâlnite: ma mașină/scuter, lângă piscină, pe lanurile de orez, în fața porții și așa mai departe.
Simplitatea oamenilor
Populația de pe insulă este foarte săracă și muncesc mult și din greu pentru a se întreține. Totuși, oamenii de aici au o bucurie și o pace cu care fac totul, au un zâmbet cald și sunt extrem de primitori, în timp ce-și văd liniștiți de propria viață.
Bali, mai venim!
Ne-a fost greu să ne desprindem de acest loc pentru că ne-am odihnit și ne-am încărcat cu multă energie pozitivă. Pentru prima dată după mult timp am simțit că timpul se scurge altfel aici. Am simțit că am timp. Am experimentat una dintre cele mai diferite culturi cu care m-am întâlnit până acum și m-am îndrăgostit de simbioza pe care o au cu natura și cu spiritualitatea. Cu siguranță e un loc din care putem învăța o mulțime de lecții de viață prețioase, așa că la final de drum, tot ce pot spune e: Bali, mai venim!
Leave a Comment